Kysy pois

Vauvamokat

Parhaat vauvatarinat ja muut kasvatuksen helmet

Lasten vaari kuoli ja se mietitytti kovasti lapsia, etenkin tytärtäni. Tyttäreni oli tuolloin noin neljävuotias ja hän kyseli minulta, että onko vaari nyt taivaassa. Sanoin, että vaarin sielu on taivaassa, johon tyttäreni vastasi:

“Ai onko sen nahka niinku vielä siellä haudassa?”

 1. jopa:

  GD Star Rating
  loading...

  tässä taas nähdään se kuinka lapsia kasvatetaan väärin…hmh.

 2. tan:

  GD Star Rating
  loading...

  ^Enpä menisi sanomaan noin. Vaikka en itsekkään usko jumalaan tai muuhun sellaiseen, on ihan mukava ajatella että isovanhemmat kuitenkin tavallaan katselevat sieltä jostain ylhäältä. Ihminen on kuitenkin tavallaan elossa puheissa ja ajatuksissa vaikka se nahka siellä kuopassa olisikin ;) Kuinka vaikeaa pikkulapselle olisi käsittää, että ihminen vain lakkaa olemasta, kun ei sitä moni aikuinenkaan osaa/halua ajatella niin lopullisena.

 3. ZZTop:

  GD Star Rating
  loading...

  En kyllä ymmärrä miks pitää pienelle lapselle ruveta selittämään ruumiin ja sielun eroa kun odotettavaa on ettei ymmärrys vielä kuitenkaan riitä. Kyllä se tieto riittää et vaari on taivaassa ja kaikki on hyvin, kerkee nuo tarkemmat määritelmät oppia sitten myöhemmin koulussakin…

 4. Block:

  GD Star Rating
  loading...

  Helpointa olisi puhua totta ja sanoa että vaari on kuollut.
  Satujen kertominen totuutena tulee vääristämään tuonkin lapsiparan aikuiselämän pysyvästi.

 5. Suprnova:

  GD Star Rating
  loading...

  Toisen vakaumuksen uskottelu satuiluksi on yhtä sairaallollista kuin ko. vakaumuksen pakkotyrkyttäminen. Pitäkää narsistit mölyt mahassanne. Kiitos.

 6. kakkapylly:

  GD Star Rating
  loading...

  Suprnova:
  Toisen vakaumuksen uskottelu satuiluksi on yhtä sairaallollista kuin ko. vakaumuksen pakkotyrkyttäminen. Pitäkää narsistit mölyt mahassanne. Kiitos.

  Millä tavalla tuo on narsismia? Kato vaikka wikipediasta nämä sinun kotidiagnoosit uuestaan.

 7. Suprnova:

  GD Star Rating
  loading...

  kakkapylly: Millä tavalla tuo on narsismia? Kato vaikka wikipediasta nämä sinun kotidiagnoosit uuestaan.

  No katsotaan! Lainauksia Wikipediasta:

  “Narsismi tarkoittaa itserakkautta, -ihailua ja viettienergian kohdistumista omaan itseen.” – eli omaan napaan tuijottamista. Tuon itseäni ja omaa ajatusmaailmaani esille, vaikka se ei olisi mitenkänä tarpeen.

  “Hän ei kykene myöntämään epäonnistumista, mikä voi antaa harhaanjohtavasti kuvan vahvasta itsetunnosta.” – olen oikeassa, muut ovat väärässä. Kerron sen heille uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.

  “Psykoanalyytikkojen mukaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivällä henkilöllä on laaja-alaisia suuruuskuvitelmia joko mielikuvien tai käytöksen tasolla, hän vaatii ihailua ja häneltä puuttuu kyky empatiaan.” – osaan pistää jeesushihhuleille jauhot suuhun ja täten päteä netissä. Ei mitään väliä, että muut voivat loukkaantua siitä, että heidän uskontoaan pilkataan satuiliksi.

  Narsismin kuvauksia suoraan Wikipediasta: ylimielisyys, tunteettomuus, kateus, empatian puute..

  Osuvat aika hyvin noihin yllä oleviin kommentteihin.

 8. jopa:

  GD Star Rating
  loading...

  Suprnova: No katsotaan! Lainauksia Wikipediasta:

  “Narsismi tarkoittaa itserakkautta, -ihailua ja viettienergian kohdistumista omaan itseen.” – eli omaan napaan tuijottamista. Tuon itseäni ja omaa ajatusmaailmaani esille, vaikka se ei olisi mitenkänä tarpeen.

  “Hän ei kykene myöntämään epäonnistumista, mikä voi antaa harhaanjohtavasti kuvan vahvasta itsetunnosta.” – olen oikeassa, muut ovat väärässä. Kerron sen heille uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.

  “Psykoanalyytikkojen mukaan narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivällä henkilöllä on laaja-alaisia suuruuskuvitelmia joko mielikuvien tai käytöksen tasolla, hän vaatii ihailua ja häneltä puuttuu kyky empatiaan.” – osaan pistää jeesushihhuleille jauhot suuhun ja täten päteä netissä. Ei mitään väliä, että muut voivat loukkaantua siitä, että heidän uskontoaan pilkataan satuiliksi.

  Narsismin kuvauksia suoraan Wikipediasta: ylimielisyys, tunteettomuus, kateus, empatian puute..

  Osuvat aika hyvin noihin yllä oleviin kommentteihin.

  eli siis uskovaiset on narsisteja? kuinkahan monta kertaa oon joutunu niitä kimpustani hätisetelemään kun ei mee kerralla perille että mua ei kiinnosta. Ja sit alkaa se “joudut helvettiin”-saarna… joopa joo

 9. Suprnova:

  GD Star Rating
  loading...

  jopa: eli siis uskovaiset on narsisteja? kuinkahan monta kertaa oon joutunu niitä kimpustani hätisetelemään kun ei mee kerralla perille että mua ei kiinnosta. Ja sit alkaa se “joudut helvettiin”-saarna… joopa joo

  Tämä taas ei liity käynnissä olevaan keskusteluun, eli yllä oleviin kommentteihin mitenkään.

 10. Pfsd:

  GD Star Rating
  loading...

  Eiköhän se narsismi ole jotain paljon vakavampaa kuin toisen uskonnon dissaamista.

  Ja näin ateistina sanon, että ei se meikästä lasta mitenkään vauroita sanoa että pappa on taivaassa, siitä tulee vaan hyvä mieli, vaikkei siihen lapsikaan täysin uskois. Niin mullekki sanottiin pienenä, ja ihan suoraselkäiseksi ateistiksi kasvoin meleko nopeasti sen jälkeen. Kyllä se silti lohdutti.

 11. supikoira:

  GD Star Rating
  loading...

  Eipä mun lapsuus tai aikuisuus mitenkää vääristynyt ole siitä että pienenä mulle sanottiin että mummo on taivaassa. Ja kun kuolema mulle oikeesti selvis, en ollut kenellekkään vihainen että mulle oli “valehdeltu”. En ymmärrä miten kehenkään tuollainen voisi vaikuttaa. Tietysti jos vetää herneen nenään, kun on puhuttu taivaasta jota ei olekkaan, on mahdollisesti päässä jotain vikaa.

 12. Huhhu:

  GD Star Rating
  loading...

  En myöskään tunne, että itseäni olisi kaltoin kohdeltu, vaikka minulle sanottiin sielun menevän taivaaseen. Olen myöskin uskonut joulupukkiin ja hammaskeijuun. Kauheaa olisi ollut kuulla, ” että siellä se mummo mätänee haudassa”, “äiti ja isä parka vähistä rahoistaan ostaa joululahjat” ja “heitä ne hampaas roskiin, et sä niistä mitään saa”. Aikuiset tekee niitä ongelmia ajattelemalla liikaa. Lapset tykkää saduista ja ajatella, että mummo tai vaari on enkelinä taivaassa. Kyllä niillä on mahdollisuus aikuisena sitten olla kyynisiä ja järkeistää kaikki.

 13. Sanna:

  GD Star Rating
  loading...

  Lapseni aikoinaan selitti nähneen tiellä lätyksi ajetus oravan. Äiti – se oli ihan lätyksi ajettu, sen sielu ja kaikki sisukset oli mennyt taivaaseen Jumalan luo ja sen nahka oli jääny siihen tielle.

 14. Jumalaa tuskin on, mutta so what! Tarviiko siitä kaikille uskonnollisille vinkua?:

  GD Star Rating
  loading...

  En voisi olla Huhhu:n kanssa enemmän samaa mieltä! Aikuisena ehtii kyllä olla tylsä, mielikuvitukseton ja kyyninen ja järkeistää kaiken.

  “”Olen myöskin uskonut joulupukkiin ja hammaskeijuun. Kauheaa olisi ollut kuulla, ” että siellä se mummo mätänee haudassa”, “äiti ja isä parka vähistä rahoistaan ostaa joululahjat” ja “heitä ne hampaas roskiin, et sä niistä mitään saa”. “”

  Täsmälleen näin!

  Terveisin ateisti.

  PS: Vaikka olet ateisti, se ei tarkoita, että olisit muita parempi, muut olisivat idiootteja, lapsellisia, naiiveja tai että sinulla olisi enemmän oikeus tuoda ajatuksiasi esiin elämän suurista kysymyksistä kuin heillä. Itsensä tuputtaminen ja muiden ajatusten ja perustelujen ignooraaminen on rasittavaa, tekee sen sitten himoateisti tai -uskovainen. Molemmat ajattelevat olevansa oikeassa eivätkä anna arvoa toisen ajatuksille.

 15. Elealar:

  GD Star Rating
  loading...

  Turhapa niistä jumalolennoista tai muustakaan tietämyksen ulkopuolelle valuvasta on muutenkaan vängätä suuntaan tai toiseen; paha moisesta on mitään todisteita kerätä. Siitä tietenkin termi “usko”; jos asiaa ei voida vielä tietää, jää se oman henkilökohtaisen uskon varaan.

  Absoluuttinen ateismi tuntuu oudolta; miksi väittää ettei mitään tietoista voi olla olemassa meidän tietämyksen ulkopuolella kun ei asiaa kuitenkaan voida vielä todistaa? Miksemme vaan rehellisesti myönnä ettemme vielä tiedä asiasta mitään ja jatka elämäämme?

  Ja annetaan lasten olla lapsia. Kyllä he vanhemmiten kerkeävät tarpeeksi monta kertaa kiroamaan omaa olemassaoloaan muutenkin.

 16. 16v.:

  GD Star Rating
  loading...

  Niinpä niin.. Minäkin olen yhtä pienenä saanut kuulla ruumiista ja sielusta ja ei sitä pienen tarvitsekaan ymmärtää. Uskohan ei ole ymmärryksen asia. Mutta itse kyllä olen sen ainakin uskonut että niin se menee. Ja se sitten riippuu aivan siitä että oliko tämä vaari sitten saanut syntinsä anteeksi ja kuollut uskossa? Mikäli ei niin viimeisellä tuomiolla hän on syntisten joukossa ikuiseen kadotukseen…

 17. Hohhoi:

  GD Star Rating
  loading...

  Ruvetkaa diskordianisteiksi.

 18. どどーん!:

  GD Star Rating
  loading...

  ZZTop:
  En kyllä ymmärrä miks pitää pienelle lapselle ruveta selittämään ruumiin ja sielun eroa kun odotettavaa on ettei ymmärrys vielä kuitenkaan riitä. Kyllä se tieto riittää et vaari on taivaassa ja kaikki on hyvin, kerkee nuo tarkemmat määritelmät oppia sitten myöhemmin koulussakin…

  Vaikeiden asioiden selittäminen tekee pikkulapsille hyvää. Se kehittää aivoja ja ymmärrystä. Eikä se mitään vahinkoa aiheuta vaikkei heti ymmärtäiskään.

 19. Lentohärveli:

  GD Star Rating
  loading...

  Kyllä minullekin isoisä kertoi, että “Mummu on nyt taivaassa”, enkä siitä mitenkään kieroon kasvanut. Olinkin tosin sen verran pieni, että kysyin: “Ai onks mummu lentokoneessa?”…

  Nykyisin olen agnostikko enkä Jeesuksesta ja kumppaneista sen pahemmin perusta, vaikka ala-asteella päivänavauksissa virsiä veisattiin, mutta jonkinlainen taivaskäsitys on yhä tallella. Jos vaikka vain sen takia, että on mukavampi ajatella, että jonnekin muuallekin ovat ne kuolleet läheiset menneet kuin vain hautuumaan maaperää lannoittamaan.

 20. ratiritiralla:

  GD Star Rating
  loading...

  Block:
  Helpointa olisi puhua totta ja sanoa että vaari on kuollut.
  Satujen kertominen totuutena tulee vääristämään tuonkin lapsiparan aikuiselämän pysyvästi.

  ¨

  Niin ja mistäs sä senkin tiedät, että oliko toi satua vai ei?

 21. disorganistinen banaanintynkä:

  GD Star Rating
  loading...

  Lapsille voi sanoa, että mummi on taivaassa. Siihen se sitten jääkin. Uskonnot ovat vain ihmiskunnan kehitystä hidastavia naiiveja ajattelutapoja, jotka ovat nykyään tulleet tarpeettomiksi. Ei se minua haittaa, vaikka joku jumalaan uskookin. Jos se antaa lohtua niin siitä vaan. Minulle uskonto taas ei voi tarjota mitään, ja jopa 30% suomalaisista on sitä mieltä.

 22. ratiritiralla:

  GD Star Rating
  loading...

  disorganistinen banaanintynkä:
  Lapsille voi sanoa, että mummi on taivaassa. Siihen se sitten jääkin. Uskonnot ovat vain ihmiskunnan kehitystä hidastavia naiiveja ajattelutapoja, jotka ovat nykyään tulleet tarpeettomiksi. Ei se minua haittaa, vaikka joku jumalaan uskookin. Jos se antaa lohtua niin siitä vaan. Minulle uskonto taas ei voi tarjota mitään, ja jopa 30% suomalaisista on sitä mieltä.

  Ei se sitä tarkoita, että jos olisi uskovainen niin ajattelisi, että uskonnot tarjoavat jotain. Itse olen uskovainen, mutta inhoan uskontoja, ne eivät liity uskooni millään tavalla. Ja kyllä lapsille voi ihan hyvinkin kertoa totuuden noista asioista, eihän se ole sama kuin että päättäisi mihin se lapsi uskoo.

 23. Kasvattaja:

  GD Star Rating
  loading...

  Pienille lapsille ei kannata selittää asioita abstraktisti. Uskonnosta riippumatta on selvintä kertoa, että henkilö on kuollut, joten häntä ei enää ole. Taivaspuheet lapset ymmärtävät konkreettisesti. Niiden aika on vasta maailmankuvan ja ymmärryksen kasvettua.

 24. Isosisko:

  GD Star Rating
  loading...

  Tavallaan ymmärrän, ettei aina kannata sanoa “valheita” (siis uskovaisillehan ne on oikeesti totuuksia että on olemassa taivas ja helvetti) pienille lapsille, mutta kyllä minä ainakin mielummin lohduttaisin lasta sanomalla että ukki on nyt jossain muualla, paremmassa paikassa. Vaikka sitten taivaassa.

  Itselläni tosin on aika hyvä esimerkki mihin tämä voi johtaa. Pikkuveljeni oli aika pieni, kun ukkimme kuoli. Häntä lohduteltiin, että ukki on nyt taivaassa. No, moneen kuukauteen hän ei suostunut nukkumaan omassa huoneessaan, jos omaan huoneeseen vietiin niin itki ja oksensi ja pelkäsi eikä vaan millään nukahtanut…

  Syy selvisi sitten tosiaan kuukausien päästä… Tätimme tuli käymään omien lastensa kansa, niin tapahtui aika usein. Ja veljeni huoneen ovella hän totesi veljelleni, että hänen huoneensa on “oikea pikkupoikien taivas”…

  Kyllähän se pelottaa jos ukki kuolee ja joutuu taivaaseen, ja sitten itse joutuu nukkumaan taivaassa…

 25. cat:

  GD Star Rating
  loading...

  Kyllä mua ainakin pienempänä lohdutti ajatus siitä että kuolleet rakkaat on päässy parempaan paikkaan ja ehkä sieltä “pilven reunalta” katselee mailman menoa. Ei halunnu ajatella että se on nii lopullista. Pyysin anteeksi pahoja tekoja tai sanoja kuolleelta rakkaaltani ajatellen että ehkä se kuulee mun sanat ja kauniit ajatukset joskus, enkä miltään jumalalta.

 26. patu:

  GD Star Rating
  loading...

  Hulvatonta luettavaa tämä ateistien paasaus Oikeasta Uskosta. En ole varma pitäisikö naurattaa vai oksettaa.. :D

 27. Viljo:

  GD Star Rating
  loading...

  Jos tuo lapsi olisi ollut muslimi olisi se ollut tietenkin se vaari sielllä taivaassa